CONGRÉS de FOL (#CFOL2016)

24 04 2016

Hola;easo-cfol2016

Aquest dies he pogut gaudir del 2n congrés nacional de FOL que s’ha celebrat a la ciutat de Donosti. Han assistit quasi 600 professors de l’especialitat de FOL i d’Emprenedoria, desde totes les comunitats autònomes. Ha vingut gent d’arreu amb llengües, cultures, realitats diferents d’escola, de la pública, de la privada, amb recursos i sense recursos. Amb una finalitat comuna: Compartir.

Personalment, crec que algunes vegades hi ha paraules que ens limiten, i el llenguatge té aquestes coses. Malgrat tenir un lèxic exquisit i abundant, hi ha sentiments que no es poden expressar amb una única paraula. Per tant, avui, ens inventarem una  ( que em perdonin els centres lingüístics de torn), “CO-Compartir“.

Quin és el seu significat ? Bé, es tracta de fer coses per  persones que no coneixes i possiblement no coneixeràs mai, sense esperar res a canvi. El valor afegit es que ho fa un munt considerable de profes que possiblement no es coneixen i no es coneixeran en tota la seva vida professional però que només ho fan per vosaltres, sí, per tot l’alumnat de Formació Professional.

Que hem co-compartit ? Metodologies, inquietuds, “saber fer”, materials, tallers, comunicacions, ponències, anècdotes, projectes, errades, emocions, trobades i els nostres maldecaps i èxits en aquest “micromón” que anomenen educació i més concretament l’FP.

Per què ho fem? Jo només puc parlar per mi, bàsicament per respecte a vosaltres i a les vostres famílies. Sí, crec que un bon “profe”, ha de ser sobretot professional, fer que tot allò que estigui en les seves mans per preparar-vos pel futur, molt incert i en un procés de canvi constant. A més a més, ho hem de fer bé, ja que ens hi juguem molt.

Què vol dir ser professional ? Doncs, estar amb ” l’antena posada”, reciclar-se constantment, no necessàriament amb el seu coneixement, sinó amb les formes de fer; és a dir, metodologies i sobretot amb ganes d’anar cap a una escola activa, on el paper del “profe” ha de canviar i vosaltres ser agents actius d’aquest procés. Si, li diuen “apoderament de l’alumnat”. No us vull atabalar gaire, bàsicament es tracta de saber cercar informació i coneixement pel vostre compte, ser més autosuficients, treballar en grup i sobretot tenir capacitat de decisió.

Us puc assegurar, que no ho fem per estalviar-nos fer les classes convencionals, sí, aquelles que tenim memoritzades d’haver explicar un munt de vegades. No, ho fem perquè sigueu competents; és a dir, estigueu preparats pel futur. Ja que resulta que hem descobert que hi ha una cosa més important que el coneixement, les competències transversals; és a dir, les actituds i aptituds que els empresaris valorem més que el vostre títol acadèmic.

I la única manera de poder formar-se amb aquestes competències és “entrenant-se”, és a dir “fent”. Mireu, crec que hem perdut molts anys per arribar a aquesta conclusió; ja sabeu que el “madurets” som una mica lents de reflexos. Això, ho esteu fent des de que sou petits, practiqueu esports i trobeu la vostra parella.

Us puc assegurar que hi ha altres maneres de “fer” en ensenyament i malgrat tenim moltes limitacions, hi ha alguns que volem canviar les coses i per això ens toca “provar” i “experimentar”. Alguns en patiu les conseqüències, ja que us complico la vida, però no es tracta d’estudiar per aprovar. El joc de la vida ha canviat, ara cal ser: bona persona, investigador d’informació, espavilat, bon comunicador , saber gestionar recursos materials i persones, saber de noves tecnologies, saber escoltar als altres, treballar en equip i prendre decisions. I això, no es fa només tenint bona memòria.

Bé, ja començo a fer “sermons” i d’aquests ja vaig patir molt quan vaig ser jove com vosaltres. Per cert, recordeu sempre que ho fem perquè us respectem i estimem, sense oblidar que estem ajudant als vostres pares a preparar-vos pel futur que es el què ens preocupa a tots el pares de món.

Ah, un detall, no hi ha res im-possible. 😉

Salutacions,

 

 

Anuncis

Accions

Informació

One response

25 04 2016
josepfarreny

Gràcies 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: